Dynamic Elchem doo

Deodorizacija kakao butera

Svrha postrojenja za deodorizaciju je da se uklone mirisi kao i da se fizički smanji količina FFA (nezasićene masne kiseline). Ovo se obavlja na visokoj temperaturi i na dubokom vakuumu. Ovaj sistem je lak za upravljanje, održavanje i veoma je dugotrajan.

Kakao buter se u prihvatnom rezervoaru zagreva na 80ºC, a potom se transportuje u sistem za deodorizaciju koji se sastoji od: razmenjivača toplote, pumpi i podova za deodorizaciju. FFA (nezasićene masne kiseline) isparava na temperaturi do 170ºC i usled dubokog vakuuma( 3 mbar apsolutnog pritiska). Para FFA je nošena parom za stripovanje. Para FFA se kondenzuje hladnom tečnom fazom, recirkuliše, a potom se izbacuje napolje kad dostigne alarm visokog nivoa u prihvatnom rezervoaru. Temperatura se postiže preko tri izmenjivača toplote (HE1, HE5 i HE2). Finalni proizvod, deodorizovani kakao buter se hladi preko dva izmenjivača toplote (HE1 i HE3).Pored uklanjanja FFA ispod 1,75%, buter je bez mirisa (deodorisan).Ušteda energije je maksimalna razmenom energije prilikom grejanja i hlađenja.Vakuum se postiže preko četvorostepenog ejektorskog sistema.

Šema deodorizacije

Deodorisation schema
DeodorisationDeodorisationDeodorisationDeodorisationDeodorisationDeodorisationDeodorisationDeodorisation

© 2022 Dynamic Elchem. All rights reserved